пʼятницю, 3 червня 2016 р.

«Скарби бабусиної скрині»

В нашій бібліотеці продовжуються Літні читання.
В цьому році Літні читання ми вирішили присвятити патріотичному вихованню дітей.
 «Скарби бабусиної скрині» під такою назвою пройшла зустріч з вихованцями пришкільного табору «Перлина» ЗОШ№8 3 червня.
Щоб ближче познайомитися з традиціями та обрядами нашого народу, бібліотекарі запропонували дітям зазирнути у бабусину скриню.
Бабусина Скриня! Скільки цікавих речей ми  знайдемо в ній. Протягом століть скриня на Україні була у великій пошані. Сюди складали одяг, рушники, полотно, прикраси.
  Скриню ставили господарі на видному місці. Скринником довіряли бути самим шановним в родині. Майже завжди була скринником бабуся. Робили скрині з липи, тополі, берези, вільхи, верби.
Відкриваєш бабусину скриню – і чого там тільки немає... У них наші бабусі, прабабусі зберігали все найдорожче, найрідніше серцю. Ось рушник – один із найдорожчих народних символів.  Ними українці здавна ушановують народження немовляти, виряджають в далеку путь батька-сина. Рушники з вишитими зображеннями голубів, півнів, хрестів були своєрідними оберегами, що захищали людину від злих сил. Сорочка – найстаріша з одягу наших предків. І святкова, і буденна має вишивку. Український віночок – не просто прикраса, а й оберіг, «знахар душі» бо в нього є така чаклунська сила, що болі знімає, волосся береже... Дванадцять квіточок в українському віночку, і кожна – лікар, оберіг. На перший погляд ці прості й дивовижні предмети здаються якоюсь дрібничкою. Але це – родинні реліквії-обереги – найдорожчий скарб родини – наші корені, в них історія родини, страждання і радощі!
Саме ця розповідь стала початком  етнографічного пазлу, який збирала Бібліотекар Рускіх О.О. з хлопцями та дівчатами з групи «Дельфіни» табору «Перлина». В пазл увійшли традиційні предмети, які зберігали наші бабусі. Найбільш цікавим для дітей став пазл  «Хустина».


Дівчатам дуже сподобалося завязувати хустки різними способами. Вони творчо підійшли до завдання та своїм вмінням показали всім присутнім , що хустина й зараз може бути модним аксесуаром.

Хусточка потрібна в житті для всього: це і носовичок, це і вузлик, щоб принести їжу в поле, це і серветка, і скатертина. Йдучи до церкви, обов'язково треба жінці пов'язати голову хусткою. Свічечку у Божому храмі теж тримають в руках через хустинку, хустинка на спеченому хлібі, на дитячій колисці, вузлик з вечерею для хрещених батьків на Різдво. 
Великі і малі, прості і ситцеві, золотисті, шовкові, шерстяні, пухові, квітасті і однотонні, з орнаментами і різними візерунками, різних форматів і назв: шалі, косинки - це прекрасні подарунки бабусям, мамам, нареченим та подругам.


 

Також дітвора завзято прийняла участь у таких веселих конкурсах, як «Чарівна скриня», «Веселий кулінар», «Народний співак», « Заморочки з бочки». Зустріч пройшла в гарному настрої. Швидко і весело промайнув час. Але діти залишилися задоволені, тому що дізналися багато цікавого та нового.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар