суботу, 11 квітня 2020 р.

До Всесвітнього дня космонавтики

До Всесвітнього дня космонавтики, який відзначається 12 квітня, бібліотека для дітей пропонує згадати видатного космонавта, Олексія Леонова, який саме в нашому місті зробив свої перші кроки до підкорення космічного простору.
🔹Дитинство та початок кар’єри
Народився відомий космонавт 30 травня 1934 році в селі Листвянка у Кемеровській області (Росія). У 1948 році разом з сім'єю переїхав до Калінінграда.
У 21 рік Леонов закінчив Військову авіаційну школу початкового навчання льотчиків в українському місті Кременчук. Ще через 2 роки, у 1957 році закінчив Чугуївське військове авіаційне училище льотчиків (нині він має назву Харківський національний університет Повітряних сил ім. Івана Кожедуба).
Починаючи із 1957 року Олексій Леонов працював льотчиком. Був у складі групи радянських військ в Німеччині. Загалом він пролітав 278 годин та зробив 115 стрибків з парашутом.
🔹Кар’єра космонавта
7 березня 1960 року його зарахували слухачем-космонавтом до загону космонавтів Центру підготовки космонавтів ВПС. Після цього Леонова відібрали до числа 20 льотчиків для польотів в космос.
Загалом Олексій Леонов виконав два польоти у космос. У цих двох польотах він сумарно провів 7 діб 33 хвилини.
🔹Вихід у відкритий космос
Перший в історії людства вихід у відкритий космос відбувся 18-19 березня 1965 року. Це відбулось під час польоту на кораблі «Восход-2».
Попередньо тримісний корабель «Восход» переобладнали у двомісний, аби звільнити місце для надягання скафандра і входу в шлюзову камеру.
Після того, як корабель здійснював перший обліт навколо Землі, надули шлюзову камеру. Під час другого витка Олексій Леонов вийшов у відкритий космос. Він 5 разів віддалявся від корабля на відстань до 5,35 метра.
Не обійшлося без непередбачуваних ситуацій. Так, через різкий перепад тиску скафандр роздувся до таких розмірів, що Олексію важко було повернутись у шлюзову камеру. Космонавтові довелось на власний страх і ризик знизити тиск у скафандрі до критичного. У шлюзову камеру він заходив головою вперед.
Загалом він провів за межами корабля 12 хвилин та 9 секунду. 18 березня Олексій Леонов вдруге вийшов у відкритий космос.
Ще один політ у космос відбувся 15-21 липня 1975 року. Тоді Леонов був командиром екіпажу і брав участь в першому стикуванні космічних кораблів «Союз-19» (СРСР) та Apollo 18 (США).
🔹Діяльність після космосу
У 1991-1997 роки Леонов був головою Міжнародної асоціації учасників космічних польотів. Також він займався благодійністю та написав 10 наукових праць і кілька книг, серед них – «Пішохід космосу» (1967), «Сонячний вітер» (1969), «Виходжу в космос» (1970) тощо.
Ще одне хобі космонавта – малювання. Живописом він цікавився з дитинства. У співавторстві з художником-фантастом Андрієм Соколовим створив ряд поштових марок СРСР на космічну тему. Також він намалював чимало робіт, які теж пов’язані з космосом.
Помер легендарний космонавт 11 жовтня 2019 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар