четвер, 2 квітня 2020 р.

Всеукраїнський тиждень дитячого читання






Традиційно під час весняних шкільних канікул 
Чугуївська бібліотека для дітей проводить Всеукраїнський тиждень дитячого читання . Його завдання — заохочення дітей до читання та виховання в них любові до книги.

📖Щорічно день народження Ханса Крістіана Андерсена поєднується з Міжнародним днем дитячої книги. Адже саме датський казкар, автор відомих у всьому світі казок «Стійкий олов’яний солдатик», «Гидке каченя», «Снігова королева», «Дюймовочка» та інших творів став улюбленцем дітлахів з різних країн світу.
✒️Ханс Крістіан Андерсен народився 2 квітня 1805 року в родині бідного шевця і прачки. У будинку його батьків часто не було хліба, не кажучи вже про новий одяг і взуття. Батько - Андерсен-старший був великий книголюб, мрійник. Але мрії не справдилися: ні гімназії, ні далеких країн він так і не побачив. Зате свою любов до читання, бажання вчитися бідний швець передав своєму синові, розкривши йому мудрість і красу книг.
✒️Ханс Крістіан рано навчився читати і, побувавши одного разу в театрі, сам почав складати п'єси і вірші. Він дуже любив грати в ляльковий театр. У нього було безліч саморобних ляльок, для яких він майстрував костюми з обрізків шкіри і тканини. Уже в дитячі роки Андерсен сам складав «трагедії» і розігрував їх з ляльками. Художньо обдарованого хлопчика багато в його рідному місті називали «маленький Вільям Шекспір».
✒️Коли йому виповнилося 14 років, помер батько. І Ханс Крістіан відправився в Копенгаген, мріючи про кар'єру танцівника або співака. Але довготелесого, незграбного юнака не прийняли в Королівський театр навіть учнем актора. Добре, що Андерсену пощастило в житті зустрітися з добрими і мудрими людьми. Вони вмовили його вчитися. І ось у сімнадцять років юнак сів за парту з зовсім маленькими дітьми. Навчання давалося не просто. Але наполегливість і працьовитість допомогли Андерсену закінчити гімназію і вступити до університету. Весь цей час він продовжував писати комедії, трагедії, вірші і романи, вірячи в свої сили. Він мріяв стати знаменитим. Але шлях до слави нелегкий. Письменника-початківця переслідували нерозуміння і глузування оточуючих. І тільки до 30 років, після того, як вийшли в світ «Казки для дітей», Андерсен зрозумів, в чому полягає його справжнє покликання - бути казкарем. 🧙‍♂️Його казки стали надбанням всього культурного світу та увійшли до дитячих книг народів всієї землі. Вони стали основою для численних екранізацій, мультфільмів, театральних постановок, балетів тощо. Казки письменника переповнює ціла гама людських відчуттів і настроїв: доброти, милосердя, захоплення, жалості, іронії, співчуття. І найголовніше – любові!


 

Немає коментарів:

Дописати коментар