четвер, 23 квітня 2020 р.

Всесвітній день книги

Сьогодні, 23 квітня, світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається «за лаштунками» книговидання.

✍️«Вчасно прочитана книга - величезна удача. Вона здатна змінити життя, як не змінить її кращий друг або наставник.»✍️ П.А. Павленко
📖Книга, прочитана в правильний час, може надзвичайно вплинути на життя людини. Цьому є чимало прикладів.
☝️Бібліотека для дітей зібрала для вас кілька дивовижних історій про те, як книги вплинули на життя знаменитих особистостей. А це в свою чергу змінило науку, культуру і економіку всього світу. Ми ще раз переконуємося, що слово - велика сила!
Габріель Гарсія Маркес, «Перевтілення» Франца Кафки.
Прочитавши книгу Кафки «Перевтілення», Маркес зрозумів, що обов'язково повинен стати письменником. Зазвичай він читав, щоб заснути, але не цього разу. Твір його настільки вразив, що він майже не міг спати, а вранці відразу почав писати.
Сам він дуже добре розповідав про це: «Метаморфози» Франца Кафки з першого ж рядка визначили мій новий життєвий шлях. Новий день застав мене за машинкою, яку мені позичили, щоб спробувати створити щось схоже на бідного чиновника з книги Кафки, який перетворився на величезного жука. Усі наступні дні я не ходив до університету, побоюючись, що чарівництво розсіється, заздрість, що виражалася в краплях поту, покривала моє обличчя».
Джоан Роулінг, «Эмма» Джейн Остін.
Джейн Остін - улюблена письменниця Джоан Роулінг, а «Емма» - найулюбленіший роман. Величезне враження на Роулінг справила майстерність, з якою Остін описала таємницю навколо відносин Френка і Джейн, яка непокоїть читача протягом всієї книги. Джоан зізнавалася, що все життя намагається, але створити таку ж інтригу, як у Остін, у неї не виходить. Можливо, що частково їй це вдалося в «Випадковій вакансії».
Сергій Брін, мільярдер і засновник Google, «Ви, звичайно, жартуєте, містер Фейнман».
У американського фізика і нобелівського лауреата Річарда Фейнмана було багато незвичайних захоплень - від музики до виламування сейфів. А крім того, він був чудовим письменником і гумористом - його автобіографічна книга, повна гумору і кумедних історій, стала справжнім бестселером.
Бріна найбільше вразило те, наскільки Фейнман був відкритий новому і як він прагнув стати Леонардо да Вінчі свого часу. Сергій усвідомив, наскільки важливо бути творчою і розвиненою особистістю. Це, в більшому, визначило успіх Google.
Марк Цукерберг, розробник і засновник соціальної мережі Facebook, «Энеїда» Вергілія.
Цукерберг прочитав «Енеїду», коли вивчав латинь у школі. Поема розповідає історію Енея, легендарного троянського героя, який переселився в Італію із залишками свого народу і заснував місто Лавіній. Марк зізнавався, що його найбільше за все вражало бажання героя побудувати місто, яке не знає «кордонів у часі і величі» і це місце у книзі вплинуло на його ставлення до життя і до того, як потрібно ставити цілі.
Колишній партнер Цукерберга Шон Паркер підтверджує: «Він мріяв про велич, були в ньому імперські амбіції - і в 20 років, і зараз. Він вилитий герой однієї з цих грецьких одиссей».
Михайло Булгаков, «Саардамський тесля» Петра Фурмана.
Книгу забутого сьогодні Фурмана про молодого Петра I постійно читали в будинку Булгакових, і в списку улюблених книг письменника вона стоїть на особливому місці. «Тесляр» була більше, ніж книга - в складному житті письменника вона стала символом дитинства і дому, світу безтурботного і «безжурного».
Ернест Хемінгуей, «Війна і мир» Льва Толстого.
На Хемінгуея з усіх письменників (а він перечитав гори книг) найбільше вплинув Лев Толстой, він дуже любив «Війну і мир». Російський реаліст вразив Хемінгуея своєю відвертістю і гостротою в розкритті теми соціального зла. У своїх романах письменник також піднімав питання моралі і пошуку сенсу життя.
Хемінгуей, який порівнював літературу з боксом, так говорив про велич Толстого: «Я почав дуже скромно і побив пана Тургенєва, - говорив він. - Потім - це коштувало великої праці, - я побив пана де Мопассана. З паном Стендалем у мене двічі була нічия, але, здається, в останньому раунді я виграв за очками. Але нічого не змусить мене вийти на ринг проти пана Толстого».


Немає коментарів:

Дописати коментар