вівторок, 11 жовтня 2016 р.

«Славні сини і доньки України»

Добрий день, дорогі друзі! Добрий день.
Правда, чудова ця фраза!
Вона нас зближує з вами одразу.
Сьогодні, гадаєм, якраз буде вчасно,
Щоб був у вас дійсно чудовий настрій,
Упоравшись з ділом, хіба нам не варто,
Зустрітися з розвагами, з силою та жартом.

З таким привітанням 7 жовтня дитяча бібліотека для дітей зустрічала учнів 5-А класу ЗОШ №8. До Дня українського козацтва та Дня захисника України, який відмічається 14 жовтня в Україні, співробітники бібліотеки підготували розважально-виховну годину «Славні сини і доньки України». Рік тому ми запрошували дітей цього класу на захід під назвою «Козацькими стежками», коли вони змогли «помандрувати» на Запорізьку Січ та познайомитися із звичаями, традиціями та побутом козаків. А на цей раз ми вирішили більш активно провести час і дати школярам змогу прийняти участь у «козацьких розвагах».
Спочатку бібліотекар Велигора О. А. нагадала, що козаки кожного куреня за загальним сигналом вставали до схід сонця та йшли на річку купатися, незважаючи на пору року. Потім був сніданок, молитва, господарські справи, а далі військові та фізичні випробування. Також з давніх-давен в Україні існувала така традиція: після трудового дня проводити свій вільний час, зібравшись разом, у єдине коло з піснями, танцями, іграми, розвагами, змаганнями. З незапам'ятних часів в Україні козаки славилися фізичною силою, спритністю, мали гостре несхибне око, розумні голови, сильний характер. Козаки постійно розвивали свої природні задатки за допомогою таких дій, як стрибки, біг, їзда на конях.
Ось і ми запросили «дітей козацького роду» на змагання з козацької естафети, щоб побачити, а чи змогли б сучасні юнаки та дівчата претендувати на високе звання «козак», чи прийняли б їх колись у Запорізьку Січ.
«Юним козачкам» треба було пройти через 9 випробувань. Це стільки, скільки було колись порогів в Дніпрі. У давні часи пороги були страшною перешкодою на шляху для того, хто плив Дніпром на Січ. Вважалося, що справжнім козаком може зватися той, хто пройшов хоч раз у житті ці пороги.
Учасники поділилися на дві команди - «Чайка» та «Джура» та вибрали капітанів – «кошових отаманів». Кожна команда мала свій девіз. Капітан «Чайки» Гліб голосно вимовив такий девіз: «Разом ми на все спроможні, козаки непереможні», а капітан другої команди Данило оголосив девіз для команди «Джура»: «Козак – слабкому захисник! Цінувати силу звик!» І під загальний девіз «Слава не поляже, а про себе розкаже» почалися козацькі змагання у силі, спритності та швидкості.
Відсвяткувати яскраво козацькі забави діти змогли в таких «порогах»- естафетах, як: «Повзунець в шароварах», «Влучний стрілець», «Як козаки через річку переправлялися», «Смачний куліш», «Ерудит – лото», «Точний постріл», «Проскочи, не впади», «Веселий рибачок», «Втеча полонених козаків». Кожен етап вимагав від учасників спритності, швидкості, вміння балансувати, влучності, швидкої реакції, кмітливості та знання історіі.













Наші славні козаки,
Позмагалися залюбки.
Всі здолали перешкоди,
Пройшли крізь вогонь і воду,
І за це отримали винагороду – цукерки та калиновий напій.
Ми побажали нашим юним козакам добра, сили, кмітливості та наснаги.



Немає коментарів:

Дописати коментар