пятница, 16 декабря 2011 г.

До Дня Святого Миколая


В честь цього свята працівники нашої бібліотеки запропонували учням 2-х класів школи № 1 підготуватися до новорічних свят за допомогою різних веселих та цікавих конкурсів.
Спочатку ми разом з дітьми готувалися до зимової прогулянки, потім трішки пограли в Сніжкобол, а ще прикрашали ялинку. Також хлопчики та дівчатка взяли участь у бібліотечному конкурсі «Новорічний малюнок-хвилинка», де вони за такий маленький проміжок часу встигли намалювати сніговиків, ялинки та себе. На завершення діти вирішили зібрати святковий пазл.




Цілий рік діти чекають, коли ввечері  19 грудня до оселі завітає сивочолий дідусь – зимовий Миколай, добрий друг і захисник дітвори. Він неодмінно приносить подарунки бажані, саме ті, що до вподоби кожному.
Але не щоразу він приходить увечері. Частіше з’являється вночі. Коли всі заснуть, непомітно зайде до хати й прилаштує під подушечкою слухняної житини омріяний подарунок, а неслухняної – замашну різку. Щоб не розбишакувала!
У нас здавна шанують святого Миколу. Але мало хто знає його історію.
Святий Миколай Чудотворець вшановується як захисник простих людей, покровитель мореплавства, торгівлі та землеробства, опікун бідних та сиріт. До нього у молитвах звертаються мандрівники. За «Житієм», він народився 260 року у місті Мірі Лірійській (Мала Азія). Був пресвітером, єпископом. Заради порятунку людей творив чудеса.
В Україні-Русі на честь Святого Миколая збудовано багато храмів. Відомі його чудотворні ікони. Надзвичайно шанували цього угодника Божого запорозькі козаки.


Майже усі християнські народи мають звичай обдаровувати малих дітей у ніч з 18 на 19 грудня. Адже святий Миколай – ще й покровитель та вихователь дітей. Відомо, що подарунки отримують лише чемні дітки. Тому всі намагаються бути ввічливими, слухняними, вчать віршики, пісні й молитви.
Подарунки складаються до торбинки й кладеться разом з печивом-«миколайчиком» дитині біля подушки.
Як спекти «миколайчика»
Тісто: 200г борошна, 50 г меду, 100 г цукру, 50 г маргарину, 2 яйця, 0,5 ч. ложки соди.
Борошно просіяти із содою, додати маргарин, посікти. Додати цукор, 1 ціле яйце і 1 жовток, розтоплений мед і  замісити тісто. Місити довгенько, щоб краще підростало під час випікання. Розкачати корж завтовшки 0,5 – 1 см, формочкою (паперовий силуетик або жерстяна виїмка) вирізати фігурку «миколайчика». Змастити яйцем, спекти. Ще по гарячому намалювати деталі одягу, обличчя і бороду збитим з цукром білком.

Комментариев нет:

Отправить комментарий