пʼятницю, 11 червня 2021 р.

210 років від дня народження Гаррієт Бічер-Стоу

 210 років від дня народження Гаррієт Бічер-Стоу

📕«Її нига змінила Америку»📘
✍️Гаррієт Елізабет Бічер народилася 14 червня (1811 — 1896) в місті Лічфілді (США, штат Коннектикут) в родині священика. Батько й матір прищепили дітям глибокі релігійні почуття, любов до рідної країни, відповідальність за свої вчинки. Вразлива Гаррієт на все життя запам’ятала проповіді батька про захист темношкірих рабів, а також про необхідність подолання жорстоких законів у суспільстві.
📖1851 року роман «Хатина дядька Тома» Бічер-Стоу друкувався частинами в газеті аболіціоністів «Національна ера». Інтерес до нового твору був напрочуд великим, тому через рік книга вийшла окремим виданням зі значним накладом. Популярність книжки перетнула кордони країни і набула світового масштабу. Роман «Хатина дядька Тома» перекладений 130 мовами світу. Утім, ще за життя мисткині знайшлися супротивники роману, котрі намагалися довести вигаданість його сюжету. У відповідь на критику письменниця створила ще одну книгу – «Ключ до хатини дядька Тома», де документально підтвердила факти всіх людських трагедій, змальованих у творі. Авторка зазначила: «Якщо ви бажаєте знати, що таке рабство, прочитайте закони штату Південної Кароліни, де записано: «Раб належить господареві, у тому числі його думки, наміри, цілі».
✒️Історія дядька Тома, його родини, друзів і господарів нікого не може залишити байдужим, адже письменниця постійно звертається до читачів у пошуках співчуття й милосердя. Твір Гаррієт Бічер-Стоу спрямований проти расизму, він захищає не тільки права чорношкірих рабів, а й честь і гідність кожного громадянина великої держави – Сполучених Штатів Америки, головним здобутком якої є демократія.
📙✍️Американська письменниця Гаррієт Бічер-Стоу та її роман залишилися в історії літератури як приклад реальної сили слова, здатного зламати найміцніші кайдани і захистити найцінніше – людську свободу.

Немає коментарів:

Дописати коментар