субота, 12 грудня 2020 р.

Перша різдвяна листівка

 Коли на Землю приходить свято Різдва Христового, хочеться привітати усіх своїх близьких теплими словами і гарною вітальною листівкою. Цікаво було б дізнатися коли і за яких обставин з'явилися у світі ці красиві картинки, що приносяить радість усім, хто їх отримує. Тож, бібліотека для дітей знайомить з історією різдвяної листівки.

☝️Перша серійна різдвяна листівка була випущена в Англії у 1842 році. А надіслана ​​у 1843году.
«Штучні» варіанти подібних карток з привітаннями існували і раніше. Наприклад, вважається, що першу різдвяну листівку створив англійський художник Добсон у 1794 році. На картці, яку він подарував своєму другові, був зображений зимовий пейзаж і сімейна сценка біля ялинки.
А у 1840-му державний чиновник сер Генрі Коул для привітання близьких використовував листівки з малюнками свого друга Джона Хорслі. Зображення на картці доповнював напис: «Веселого Різдва і щасливого Нового року!». Листівка настільки сподобалася родичам Коулов і їх знайомим, що навіть через три роки її виставляли на загальний огляд. Помітивши незгасаючий інтерес до цієї вітальної картки, Коули вирішили, що продаж подібних листівок усім бажаючим може принести непоганий дохід. З оригіналу надрукували близько тисячі копій.
З 1860-х виробництво різноманітних листівок було поставлено на потік.










Немає коментарів:

Дописати коментар