середа, 20 травня 2020 р.

До Дня української вишиванки

У 2006 році студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк запропонувала ідею — кожен третій четвер травня влаштовувати День вишиванки. З часом від локальної ініціативи свято стало міжнародним та здобуло прихильників у багатьох куточках земної кулі. А чи все ви знаєте про стародавній національний одяг українців? ☝️Бібліотека для дітей підготувала декілька маловідомих фактів про національний одяг українців.
🥀Вишиванка не була просто звичайним повсякденним одягом, і навіть не просто «одягом з нагоди». Українська вишита сорочка — це оберіг, який містить сакральні символи та енергетику вишивальника. У звичайні дні носили «буденки».
🥀Жіночі та чоловічі сорочки у давнину кроїли однаково. Пізніше їхній крій різнився. Прості люди шили їх з льняного чи конопляного полотна.
🥀Для оздоблення наші предки використовували два кольори. Червоний свідчив про життєдайну енергію сонця, кохання, радість землі. Чорний наші пращури наділяли магією життєвої сили рідної землі. А от традиційні нині маки в оздоблені не використовували, бо вважалися символом печалі та смерті.
🥀У кожного регіону була своя власна вишивка, техніки могли вирізнятися навіть від села до села.
🥀На наших теренах це ремесло відоме ще за скіфів, а от першу школу вишивки в Київській Русі заснувала в ХІ столітті сестра Володимира Мономаха Анна.
🥀Вишиванка вважалася символом вірності. У багатьох чумацьких піснях зустрічаються тези про «невипрану сорочку» — адже випрати її мала право тільки дівчина, якій чумак зберігає вірність. Прання сорочки іншою жінкою підтверджувало факт зради.
🥀Повсякденним одягом вишиванка стала завдяки Івану Франку та, як не дивно, Микиті Хрущову. Перший почав одягати з європейським костюмом, і таким чином започаткував своєрідну моду. Другий мав колекцiю чудового українського вбрання та одягав його залюбки.
🥀Вишиванка вміє розмовляти, бо в ній закодовані цілі тексти. Тому нерозважливо купувати вишиванку, якщо не знаєте бодай основних понять. Наприклад, у давнину блакитного і синього кольору в дитячій вишивці остерігались. Вважалося, що це сиротинські кольори. Пропонуємо посилання на online-конструктор https://ornament.name/ , який може допомогти вам створити ваш власний набір символів. Втім дехто стверджує, що саме імена у вишиванках почали кодувати вже зараз.

Немає коментарів:

Дописати коментар