середу, 15 грудня 2010 р.

Новий рік за кордоном.

Японія
У Японії Новий рік вважається найбільшим свя­том, яке триває на сході країни протягом семи днів, а на заході - цілих п'ятнадцять. До 1868 року японці відзначали Новий рік за китайським сонячно-місяч­ним календарем у лютому-березні. Однак після впро­вадження григоріанського календаря святкування перенесли на 1 січня.
У момент початку Нового року японці починають сміятися. Вони вірять, що сміх принесе їм успіх, а щастя буде супроводжувати весь рік. Також у пер­шу Новорічну ніч прийнято відвідувати синтоїстські святилища, де люди вимолюють у місцевих богів бла­гословення і процвітання в новому році. Рівно опів­ночі в храмах починає дзвонити дзвін, що відбиває 108 ударів. За давнім повір'ям, кожен удар «убиває» один із людських пороків, їх, як вважають японці, усього 6 - жадібність, злість, дурість, легкодумство, нерішучість, заздрість, але в кожного є 18 відтінків.
Японські діти зустрічають Новий рік у новому одя­зі для того, щоб бути здоровими і щасливими наступ­ні 365 днів. Окрім того, у Новорічну ніч вони кладуть під подушку малюнок із зображенням своєї мрії. Вранці, коли Новий рік уже вступає у свої права, японська малеча разом із сім'єю виходить зустрічати схід сонця, з першими променями якого прийнято поздоровляти один одного та вручати подарунки.



Під час новорічних свят фасади будинків обвішують оберемками соломи, щоб захистити житло від проникнення злих духів, і прикрашають головним новорічним аксесуаром - сувенірними бамбуковими граблями (кумаде). Останні покликані допомагати японцям у Новому році загрібати щастя. Також, щоб піддобрити божество року, яке приносить удачу в ро­дину, перед будинком споруджують кадомацу - не­великі ворота з трьох бамбукових паличок, до яких прив'язують соснові гілки.

Іспанія
В Іспанії за новорічною традицією жителі вихо­дять на вулицю й вирушають на центральну пло­щу їсти виноград. У Мадриді - до Сонячної Брами, у Барселоні – на Головну площу, у Севільї – на площу Іспанії.
Під бій годинника в Мадриді жителі з'їдають дванадцять виноградних ягід. Кожна виноградин­ка - за один із дванадцяти прийдешніх місяців. При цьому не можна брати великі ягоди з безліч­чю кісточок: є небезпека того, що не встигнеш їх виплюнути. Проте сорт «дамські пальчики», які зовсім без кісточок, їсти не заведено - інакше тебе вважатимуть тюхтієм. Виноградом слід ласувати на голодний шлунок, а вже на святкову вечерю готують індичатину або баранину.
У Новорічну ніч не подають улюблений іспанця­ми суп із часнику, оскільки вважається, що запах часнику може налякати Новий рік і надовго забезпечить поганий настрій. Зате солод­ку халву-туррон наприкінці грудня готують усюди, додаючи родзинки, горіхи, шоколад - традиційно все це є запорукою благополуччя в Новому році.
Також на Новий рік іспанці перегороджують ву­лиці парканами, ставлять капкани й пастки, не­наче для полювання. Таким чином вони «відловлюють» у старому році нечисту силу, яка розгулює вулицями, щоб вона не перебралася в новий.
                                                Великобританія
Новий рік у середньовічній Англії традиційно починав­ся в березні. Однак рішенням парламенту в 1752 році його початок було перенесено на 1 січня. Проте жителі Великобританії вважають Різдво важливішим за Новий рік: 25 грудня вони йдуть до церкви, після чого влаштовують святковий обід. На родинній трапезі біля кожної тарілки прийнято класти спеціальну хлопавку, з якої, крім кон­фетті, висипаються різні дрібнички або записки жартів­ливого змісту. Традиційно до святкового столу англійці готують індичку з каштанами і смаженою картоплею, тушковану брюссельську капусту з м'ясними пирогами, а на десерт - білий пудинг.
Також неодмінним атрибутом святкування є коротка промова королеви Великобританії, яку вона вимовляє відразу після різдвяного обіду.
Обов'язковим вважається дотримання звичаю надсила­ти листівки з різдвяним сюжетом всім знайомим. Цю традицію започаткували саме в Англії, де в 1847 році в Лон­доні була надрукована перша новорічна листівка. Цікавим є також звичай 31 грудня до настання півночі огортати всі годинники, разом із Біг Беном, ковдрою. Лише о 12-й їх «роздягають», щоб вони почали вітати Новий рік.
З настанням півночі британці відчиняють двері, щоб старий рік ішов, а новий заходив до оселі. Потім чекають на першого гостя. Вважається, якщо це буде жінка, блондин чи брюнет, то вони принесуть нещас­тя на увесь наступний рік; щасливий колір волосся є рудий. Якщо ж із «першим гостем» не пощасти­ло, англійці вживають запобіжних заходів: кидають дрібку солі у вогонь або починають розмову із гостем першими.
Діда Мороза британці називають Санта Клаусом. Без його участі не обходиться жодне святкове театральне дійство. У цих виставах також можна побачити таких казко­вих персонажів, як Лорд Безлад, Хоббі Хоре, Березневий кролик, Панч та інших. Надворі протягом всієї Новорічної ночі вуличні торговці продають різноманітні дитячі суве­ніри: іграшки, маски, свищики, повітряні кульки тощо.
Напередодні 1 січня юні англійці завбачливо залишають на столі тарілку для подарунків, які їм вночі приносить Санта Клаус. Вранці в сімейному колі всі подарунки розпо­діляють за старовинною традицією - за допомогою жеребу.

Америка
Американці, як і британці, віддають перевагу святку­ванню Різдва (25 грудня), а не Нового року.
Про наближення свята в Америці першими сигналізу­ють численні магазини: у них прикрашають вітрини та завозять подарунковий асортимент. До Різдва та Нового року - це ялинки, прикраси до них, гірлянди, типові новорічні подарунки тощо. У більшості крамниць із нагоди Різдва також пропонують найрізноманітніші знижки.
Звичні для України ялинки в Америці теж є символом свята, ними декорують усе навколо. Наприклад, у кож­ній установі, на вулицях, у супермаркетах та домівках з'являються не тільки справжні і штучні дерева, а й прикріплені до спеціального каркасу, у вигляді ялинки, вазони-різдвяники (пуансетїї).
Притаманними американським містам особливостями є святкова ілюмінація, громадські ковзанки, які відкриті всю ніч, і масові гуляння. У Вашингтоні найбільші ялин­ки розміщують поблизу Білого Дому та Конгресу. Поряд із святковим деревом, що поблизу президентської оселі, вста­новлюють і прикрашають менші деревцята з підписаними табличками від кожного зі штатів та заморських територій СИТА. Навколо найбільшої ялинки на радість малим американцям прокладають іграшкову залізницю, якою їздять кілька мініатюрних копій справжніх потягів. Біля заліз­ниці також розважаються туристи. Вони влаштовують
змагання: хто закине монетку у вантажний вагон іграш­кового поїзда під час руху.
Привабливою цікавинкою святкового Нью-Йорка є при­голомшливе різдвяне освітлення Емпаєр стейт білдинг — одного з найвищих хмарочосів світу.
Новорічні феєрверки в США суворо регламентовані. Ні­кому не спаде на гадку стріляти салютом прямо з балкону або у дворі будинку. Феєрверки дозволено тільки у визна­чених місцях й у спеціально відведений час.
Особливістю американських різдвяних свят є невелика кількість вихідних, після яких усі одразу беруться до роботи.

Немає коментарів:

Дописати коментар